Usposabljanje za učitelje

Od učitelja do facilitatorja učenja za podnebje in trajnost

Večdnevno usposabljanje za učitelje srednjih in osnovnih šol ter študente pedagoških smeri, ki si želijo izkusiti tehnike facilitacije in poglobljeno razmisliti o trajnosti.

Prvi del usposabljanja bo potekal spletno (štirikrat po dve uri, obe skupini skupaj). Drugi del usposabljanja (dva dni z nočitvijo) pa v slovenski Istri, na Sončnem griču (vsaka skupina posebej).

Udeležba na usposabljanju je brezplačna, kotizacije ni. Za udeležence usposabljanja je krita tudi nastanitev in prehrana (polni penzion). 

Udeleženci bodo za sodelovanje prejeli potrdilo o sodelovanju.

O usposabljanju

Usposabljanje oziroma trening za učitelje je namenjen vsem, ki bi k svojim šolskim uram radi vnesli več dinamike in sodelovanje. Namenjen je tistim, ki bi se radi poslužili tehnik facilitiranega učenja, pa ne vedo dobro kako in kje začeti, obenem pa si želijo, da bi njihovi učenci bili deležni razvoja trajnostnih kompetenc. 

Skozi usposabljanje se boste učitelji in bodoči učitelji pobližje spoznali s tehnikami, orodji in dinamikami, ki vas bodo podprle pri učenju, kjer je učenec v središču, problemskem in participatornem učenju. Naučili se boste, kaj pomeni facilitirano učenje in, kako naj bi deloval učitelj – facilitator učenja (tj. usmerjevalec). Spoznali boste, katere trajnostne kompetence se skozi določene pristope razvijajo in, kako jih pri učenich lahko še spodbudimo. Dotaknili se bomo tudi globokega razumevanja trajnosti in nastanka podnebne krize, kako z učenci načeti debate o perečih težavah povezanih s podnebjem, družbo in stanjem sveta.

Kdo bo z vami na usposabljanju

Manja Vrenko Strokovna Sodelavka

Manja Vrenko

Strokovna sodelavka

 

Manja se od let 2010 intenzivno izobražuje na področju trajnostnega razvoja. Posebno pozornost posveča gradnji skupnosti, saj verjame, da je sodelovanje med ljudmi osnova za razvoj trajnostne  družbe. Je soustanoviteljica in koordinatorka Društva Sončni grič. Živi in dela v majhni skupnosti v zaledju Istre, kjer prideluje zelenjavo po pemakulturnih načelih. 

Manja je izkušena facilitatorka skupinskih porcesov in soustvarjalka programa Skupnostni inkubator (CLIPS). S projektom Učilnica za življenje prenaša svoje bogato facilitatorsko znanjee v šolsko okolje. Kot strokovna sodelavka sodeluje pri razvoju in implementaciji treninga za učitelje.

Maja Vrcon Mastermind Projekta

Maja Vrčon

Oblikovalka učnih vsebin in procesov

 

Maja Vrčon je okoljska izobraževalka in oblikovalka ekosocialnih izobraževalnih vsebin in procesov. Je facilitatorka Podnebne freske (Climate Fresk), Deep Time Walk-a, praks globoke ekologije (Active Hope) in pristopov celostnega sistemskega mišljenja. Je sodelavka izobraževalnih programov EIT Climate-KIC (Young Innovators in Skills for future) ter raziskovalka in dizajnerka učnih materialov, inovativnih učnih pristopov za podnebno izobraževanje in izobraževanje za trajnostni razvoj v projektu Učilnica za življenje. Je že drugo leto zapovrstjo Ambasadorka evropskega podnebnega pakta.

Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana literarna komparativistka in hispanistka (Filozofska fakulteta v Ljubljani) in ima specializacijo iz Trajnosti, okoljske etike in okoljskega izobraževanja (Universidad Politécnica de Valencia, Universidad Autónoma de Madrid, Španija).

Partner Projekta Sončni Grič

Kje bo usposabljanje potekalo?

Prvi del usposabljanja, štiri srečanja po dve uri, bo potekal spletno.

Drugi del usposabljanja, dva intenzivna dneva z nočitvijo, pa bo potekal v slovenski Istri, na Sončnem griču. Sončni grič, društvo za trajnostno kulturo bivanja je tudi vodilni partner projekta Učilnica za življenje.

Društvo organizira delavnice, konference in dogodke v neokrnjeni naravi in obnovljeni 200 let stari istrski hiši, kjer so v praksi uporabljene trajnostne rešitve, kot so kompostna stranišča, rastlinske čistilne naprave, reciklaža vode, glineni ometi. Dosegajo tudi visok nivo samooskrbe z zelenjavo, jajci in mlečnimi izdelki.

Euki Logo Trans

EVROPSKA POBUDA ZA PODNEBJE

EUKI

Naš projekt, in z njim usposabljanje, sta podprta in financiran s strani Evropske pobude za podnebje – EUKI. Evropska podnebna pobuda nemškega zveznega ministrstva za gospodarstvo in varstvo podnebja (BMWK) je bila ustanovljena leta 2017, da bi izboljšala znotrajevropsko sodelovanje na področju varstva podnebja.

Projekti EUKI, izbrani na idejnih natečajih, povečujejo delež obnovljivih virov energije, sprejemajo ukrepe za energetsko učinkovitost in zmanjšujejo emisije CO2. Krepijo tehnološki napredek, dialog na politični ravni ter podnebno vzgojo otrok in mladih. Od leta 2017 je več kot 360 organizacij iz 31 evropskih držav sodelovalo v 179 projektih, ki jih financira EUKI. 

www.euki.de | +49 (0)30 338424 570  |  info@euki.de

Rad bi se prijavil na usposabljanje!

Prijave sprejemamo do 31. decembra 2023 oziroma do zapolnitve prostih mest. Vašo udeležbo na usposabljanju bomo potrdili 15. januarja 2024 in vam poslali e-sporočilo, če ste bili na usposabljanje “sprejeti”.