Zasadite drevo na vaši šoli

Mednarodni dan gozdov 2023: Zdravi gozdovi za zdrave ljudi

Vašo šolo vabimo, da se pridruži iniciativi sajenja dreves na Mednarodni dan gozdov, dne 21. marca 2023. 

Generalna skupščina Združenih narodov je 21. marec 2012 razglasila za mednarodni dan gozdov (IDF). Na ta dan praznujemo obstoj gozdov in ozaveščamo o pomembnosti gozdov. Ob vsakem mednarodnem dnevu gozdov se v različnih državah po svetu spodbuja k lokalnim, nacionalnim in mednarodnim akcijam na temo gozdov in dreves, kot je naprimer akcija sajenja dreves.

Temo za vsak mednarodni dan gozdov izbere Kolaborativno partnerstvo za gozdove. Letošnja tema je “Zdravi gozdovi za zdrave ljudi“.

V projektnem konzorciju projekta Učilnica za življenje smo se odzvali povabilu kolega učitelja Oliviera Girarda iz francoske šole COLLÈGE JEAN ROSTAND iz mreže Akademije iz Nantesa. Olivier že več let sodeluje kot pobudnik sajenja dreves s šolarji na Mednarodni dan gozdov. V mreži šol so vključene države kot Francija, Španija, Portugalska, Grčija, Turčija, Romunija, Irska, Severna Irska, Italija in Norveška. Letos pa bi radi, da se z vašo pomočjo pridruži tudi Slovenija.

Kako se lahko pridružite in sodelujete?

Zelo preprosto – na Mednarodni dan gozdov, 21. marca 2023 na vaši šoli organizirajte dan sajenja dreves in z vašimi učenci posadite vsaj eno drevo. Fotografirajte vaše učence, ko sadijo drevo in ob posajenem drevesu. Spodbujamo vas, da zasadite avtohtone vrste dreves, ki rastejo v vašem kraju. O dogodku lahko napišete tudi krajšo zgodbo. Vse to nam boste poslali na email, ki vam ga bomo sporočili po vaši prijavi. Vaš dogodek s fotografijami bo dodan interaktivnemu zemljevidu mreže šol iz zgoraj omenjenih držav, kateri se boste pridružili tudi vi!

Prijave za sodelovanje sprejemamo do 10. marca 2023 do 18:00 preko spodnje prijavnice.

Se že veselimo vašega sodelovanja!

Zemljevid s šolami, ki sodelujejo: